ההיריון כשומר סף מפני פיטורין
- Amos Wagon
- 31 במאי 2019
- זמן קריאה 3 דקות
פברואר 2013
מעסיקים רבים סבורים שניתן לפטר עובדת בהריון, כל עוד לא השלימה שישה חודשי עבודה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה. סברה זאת נסמכת על הוראות סעיף 9(א) לחוק עבודת נשים, אשר יצוטט להלן, והיא נכונה בראיה הצרה של חוק זה בלבד. יחד עם זאת, יש לזכור שעל תחום התעסוקה בארצנו חולשים דינים נוספים כגון חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, עקרון השוויון הכללי ועקרון תום הלב בחוזים. מכוח דינים אלה ניתן למנוע פיטורי אישה בהריון, גם אם עבדה פחות מששה חודשים אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, כפי שיוסבר להלן;[1]
סעיף 9(א) לחוק עבודת נשים, התשי"ד-1954 קובע בזו הלשון:
"לא יפטר מעביד עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות סעיף קטן זה יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובלבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה ששה חודשים לפחות."
יצוין, כי המונח "עבדה" בסעיף הנ"ל מכוון לעבודה בפועל, כלומר כולל תקופת ההודעה המוקדמת, ככל שניתנה הודעה כאמור.
הנה כי כן, הכלל הוא שלא ניתן לפטר עובדת בהריון, אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה. סייג לכלל זה קובע כי ניתן לפטר, לכאורה, עובדת בהריון שעבדה פחות מששה חודשים רצופים אצל אותו מעביד.
הדגשנו – לכאורה – מפני שבמקרה של פיטורי עובדת בהריון עשויים לחול דינים אחרים, כמו למשל הוראות סעיף 2(א) לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988 (להלן: "חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה"), אשר אוסרות על מעביד להפלות בין עובדיו או בין דורשי עבודה, בזו הלשון:
"לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאת לשירות מילואים... בכל אחד מאלה:
(1) קבלה לעבודה;
(2) תנאי עבודה;
....
(5) פיטורים או פיצויי פיטורים..."
הנה, מכוח הסעיף המצוטט לעיל הפליה מחמת הריון בפיטורים נוגדת את תקנת הציבור ובתור שכזו היא פסולה.
יצוין, שבחוק שוויון הזדמנויות בעבודה אין סייג הקובע כי הסעיף יחול רק אחרי ששה חודשי עבודה, כמו בחוק עבודת נשים, ולכן הוראה זו חלה מיום העבודה הראשון של העובדת, ואף לגבי מועמדת לעבודה. יוער, כי בהתאם לתיקון סעיף 18א' לחוק שיוויון הזדמנויות בעבודה משנת 2008, הקים משרד התמ"ת את נציבות שיוויון ההזדמנויות בעבודה. הנציבות פועלת למיגור האפליה והטמעת ערכי השיוויון בשוק העבודה. לנציבות סמכויות בירור מול מעסיקים וייצוג משפטי של עובדים. יש לזכור, שבחוק שוויון הזדמנויות בעבודה יש סייג הקובע כי הוראות החוק, למעט בענייני הטרדה מינית, לא יחולו על אדם המעסיק פחות מששה עובדים (סעיף 21(ג) לחוק זה).
יחד עם זאת, חשוב לציין שבמקומות עבודה עם פחות מששה עובדים, בהם לא יחול חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, כאמור, עשויים לחול עקרון השוויון הכללי ו/או חובת קיום חוזה עבודה בתום לב.
עקרון השוויון הוא מערכי היסוד של מדינת ישראל, אשר קיבל ביטוי גם במגילת העצמאות. לכל אורך שנות המשפט, בתי המשפט הכירו בחשיבותו של עקרון השוויון ובחיוניותו למשטר הדמוקרטי ולמבנה החברתי בארצנו, ופסקו לאורו במקרים של הפליה פסולה. גם בתי הדין לעבודה הכירו בחשיבותו של עקרון השוויון בשוק העבודה, בעיקר בכל הנוגע להפליית נשים מחמת הורות, הריון ולידה.
מכאן, שאין צורך להזדקק בהכרח לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה על מנת להגן על אישה מפני פיטוריה, אלא ניתן להיעזר בעקרון השוויון הכללי המוקיע אפליה על רקע הריון.
במקביל, ניתן לראות בפיטורי עובדת מחמת הריונה כחוסר תום לב בקיום הסכם עבודה בין מעסיק לבין עובד. יחסי העבודה בין עובד למעסיק מושתתים על מערכת הסכמית, אשר חלים עליה דיני החוזים, ובכלל זה עקרון תום הלב המוכר בתחום זה. בתי הדין לעבודה קבעו לא אחת כי על מעסיק המבקש לפטר את עובדו לשקול את החלטתו בתום לב ובהגינות ולא בשרירות לב. אותו עקרון יחול גם על מעסיק אשר שוקל לסיים את העסקתה של עובדת בהריון.
לא נוכל לסיים רשימה זו מבלי לציין שהסעד במקרה שבית הדין קובע שעובדת פוטרה מחמת הריונה יכול לנוע ממניעת הפיטורים והמשך יחסי העבודה בין הצדדים ועד לפסיקת פיצוי כספי בגין פיטורים שלא כדין, בין אם כנגד נזק שנגרם ובין אם ללא הוכחת נזק, בהסתמך על סעיף 10 לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה.
מהאמור לעיל עולה כי קיים סיכוי שפיטורי עובדת בהריון, גם אם היא בתחילת תקופת עבודתה, ואף בטרם חלפו ששה חודשים ממועד תחילת העבודה, יפסלו על ידי בית הדין ו/או ילוו בפסיקת פיצויים, ולכן אנו ממליצים להתייעץ עם עורך דין בכל מקרה של כוונה לפטר עובדת בהריון.
[אזהרה: אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושא. בכל מקרה ספציפי יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.]
[1] האמור להלן מבוסס, בין היתר, על נייר עמדה שפורסם על ידי נציבות שיוויון הזדמנויות בעבודה שבמשרד התעשייה המסחר והתעסוקה "פיטורי עובדת בהריון, בטרם חלפו שישה חודשים להעסקתה – המותר והאסור" (מיום 23.3.2010, פורסם באתר האינטרנט של משרד התמ"ת בכתובת www.moital.gov.il ).
Comments