צו הרחבה חדש בענף הניקיון
- Amos Wagon
- 24 במאי 2019
- זמן קריאה 3 דקות
אפריל 2014
בתחילת החודש הקודם נכנס לתוקף צו הרחבה בענף הניקיון בהתאם להוראות סעיף 25 לחוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז-1957, בעקבות הסכם קיבוצי כללי שנחתם בין ארגון חברות הניקיון בישראל לבין ההסתדרות החדשה, ביום 11.7.2013. עם פרסום צו ההרחבה נכנסו לתוקף חלק מהוראות ההסכם הקיבוצי הנ"ל.
בקצרה יוסבר, כי צו הרחבה הוא פעולה חקיקתית אשר נעשית על ידי הרשות המחוקקת במדינת ישראל, ואשר יש לה תוקף משפטי. החשיבות של צו הרחבה נובעת מכך שהוא מרחיב, ומכאן שמו, את תחולת ההוראות, כולן או חלקן, שבהסכם קיבוצי מסוים אשר חל על קבוצה מסוימת, ומחיל אותן על קבוצה או קבוצות אחרות אשר ההסכם הקיבוצי אינו חל עליהן.
במלים אחרות, הסכם קיבוצי, כמרבית ההסכמים, חל על הצדדים לו. כך למשל, הסכם קיבוצי בין ארגון חברות הניקיון בישראל לבין ההסתדרות החדשה חל על כל חברות הניקיון אשר חברות בארגון ועל ההסתדרות החדשה. מטרתו של צו ההרחבה היא למעשה להרחיב את תחולת ההסכם הקיבוצי גם על חברות ניקיון שאינן חברות בארגון חברות הניקיון.
המטרה של צו ההרחבה היא כפולה: האחת – להשוות תנאי עבודה מסוימים, בין אם זכויות ובין אם חובות, של העובדים הבלתי מאורגנים לאלה של העובדים המאורגנים, והשניה – להשוות הוצאות מסוימות הנוגעות לעלות העבודה החלה על המעסיקים המאורגנים מכוח ההסכם הקיבוצי לגבי מעסיקים בלתי מאורגנים, וזאת על מנת שהמעסיקים המאורגנים לא יהיו במצב נחות בתחרות בשוק עם מעסיקים שההסכם הקיבוצי אינו חל עליהם (דבע נו/3-303 לשכת המסחר תל-אביב - יפו נ' י.א.ד. אלקטרוניקה בע"מ).
על פי הוראות חוק הסכמים קיבוציים, רואים את התנאים שבהסכם הקיבוצי שהורחבו באמצעות צו הרחבה כחלק מהסכם העבודה שבין העובד למעסיק אשר צו ההרחבה חל עליהם. זאת כמובן, ככל שאין בהוראות צו ההרחבה כדי לגרוע מזכויות העובד על פי הסכם העבודה שלו או ההסכם הקיבוצי אשר חל עליו.
בהתאם ולענייננו, צו ההרחבה בענף הניקיון מחיל את הוראות ההסכם הקיבוצי על כל העובדים והמעסיקים אשר עובדים בתחום הניקיון ו/או התחזוקה.
מבחינת תוכנו של צו ההרחבה עולה כי הוא משפר משמעותית את תנאי ההעסקה של עובדי הניקיון. כך למשל, הוא קובע העלאת השכר החודשי והשכר השעתי של עובדי הניקיון, הוא קובע תשלום תוספת ותק, וכן בסיס רחב, באופן יחסי, אשר בגינו יופקדו וינוכו כספים עבור ביטוח פנסיוני. על מנת לסבר את האוזן יצוין כי בסיס זה כולל את השכר הקובע לצורך פיצויי פיטורים, את דמי ההבראה, גמול שעות נוספות וקצובת הנסיעה, בעוד שבאופן רגיל רק השכר הרגיל (הקובע לצורך פיצויי פיטורים) מהווה בסיס להפקדות עבור ביטוח פנסיוני.
צו ההרחבה קובע גם חובת ניכוי והפקדה לקרן השתלמות החל מחודש אוקטובר 2014, והוא כולל הנחיות מיטיבות לעניין הזכאות השנתית לדמי הבראה ולחופשה לעומת החקיקה החלה על כלל עובדי המשק.
חשוב לזכור בהקשר זה כי החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, תשע"ב-2011 מטיל חובה על מי שמשתמש בשירותיו של קבלן ניקיון לוודא שעובדי הקבלן יקבלו את כל התוספות שהם זכאים לקבל על פי דין, בכפוף לתנאים הקבועים בחוק. ככל שמזמין השירותים מפר חובה זו, הוא חשוף להטלת עיצומים כספיים בגין כל הפרה.
לסיכום, נראה כי בשנים האחרונות המחוקק שם לו למטרה להיטיב את תנאי עבודתם של עובדי הניקיון, אשר נמנים על קבוצות העובדים החלשות במשק, וחלק גדול מהם אף מועסקים במשרות חלקיות. הדבר ניכר, בין היתר, בהוראות החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה אשר חל, בראש ובראשונה על עובדי ניקיון, ועתה - בצו ההרחבה אשר מחיל את הוראות ההסכם הקיבוצי על כלל העובדים והמעסיקים בענף הניקיון. נמשיך ונעקוב אחר התפתחויות נוספות בענף זה...
אזהרה: אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף ליעוץ משפטי אצל עורך דין, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושא. בכל מקרה ספציפי יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין]
Comments